Komkommer

De komkommer is een plant waarvan de gelijknamige vrucht in Europa vooral rauw als salade wordt gegeten. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bestuiving of bevruchting de komkommer uit groeit.

De komkommerplant is een klimplant met hechtranken, maar kan ook horizontaal groeiend op de grond geteeld worden. Voordat er kassen waren werden de komkommers op broeiveuren onder platglas geteeld. Later werd het platte glas rechtop op poten gezet en vormde zo een kas. In de glastuinbouw worden de planten langs binddraad omhoog geleid. In Nederland wordt de komkommer sinds ongeveer 1960 in verwarmde kassen geteeld, zodat komkommers geteeld in Nederland bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn. In deze kassen groeien de komkommers nadat ze hebben gebloeid in ongeveer 10 tot 14 dagen uit naar een volledige komkommer, dus van een komkommer van minder dan 50 gram naar een komkommer van tussen de 350 en 400 gram. Om gedurende het hele jaar te kunnen leveren worden er twee tot drie teelten per jaar geplant en geoogst.


Komkommers uit Drenthe

Drenthe Growers BV teelt op 18 hectare komkommers. Grote risico’s voor de teelt zijn de verschillende schimmels, virus ziektes en plagen. Insectenplagen zoals luis, spintmijt of trips worden biologisch bestreden. Ook het komkommerbontvirus is een groot probleem. Daarom gelden bij Drenthe Growers BV strenge hygiëneregels om verspreiding van ziekten en plagen zoveel mogelijk te voorkomen.Voortdurend innoveren …

Ook voor Drenthe Growers BV is het belangrijk om continue te blijven innoveren, stil staan is achteruitgaan. Door diverse adviseurs en het goed op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen blijft Drenthe Growers BV een modern bedrijf.

Website ontwikkeld door X-Interactive